Tati, mami, hai să ne jucăm!

Tati, mami, hai să ne jucăm!

articol scris de Andreea Ștefănică

„Mami, hai să ne jucăm!”

„Tati, vrei să facem ceva din lego?”,

„Mami îmi citești o carte?”

Întrebări și invitații pe care noi, părinții, le auzim din partea copiilor noștri zilnic.

         Acest timp pe care îl cer copiii („tati, mami, hai să ne jucăm!”) sau sfaturile specialiștilor în psihologie și educația copiilor, pe care le putem găsi peste tot în mediul online, pot fi descurajante pentru părinții deja obosiți după o zi de muncă. Având însă o perspectivă de ansamblu și privind dincolo de oboseală și jocurile care se repetă la infinit („ne mai jucăm o dată, mami?”), înțelegem că a petrece timp cu copiii înseamnă a construi o temelie puternică în relația părinți – copii și a pune o bază solidă în ceea ce privește relația copiilor cu alte persoane din viața lor – în prezent, dar și când vor fi adulți.

Momentele în care le citim copiilor sau în care ne așezăm pe covor și plimbăm mașinuțele sau construim un turn înalt care în următoarele secunde va fi dărâmat, sunt clipe prețioase de conectare emoțională dintre noi și copii.

Dincolo de bucuria sinceră și râsul pur al copiilor în timp ce se joacă cu mama și tata, cei mici pot deprinde abilități precum:
– gestionarea emoțiilor;
– învățarea răbdării;
– capacitatea de a negocia;
– capacitatea de a rezolva conflicte într-un mod asertiv

         Știm cu toții că cei mici sunt bucuroși să vadă și să experimenteze cum se fac anumite obiecte și cum funcționează (cine nu a găsit cel puțin o jucărie dezmembrată să ridice mâna sus), așadar vă încurajăm să căutați activități care să implice cât mai multe simțuri: olfactiv, tactil, kinestezic, să lucrați împreună și să le descrieți copiilor cât mai pe larg ceea ce faceți.    

CANDLES WITH A MOOD - ACTIVITATE ÎN FAMILIE

   O propunere de activitate pentru întreaga familie este kitul „Candles with a mood”, pe care îl găsiți pe siteul nostru, prin care puteți descoperi cum se fabrică lumânările. Folosind acest kit, copiii vor avea ocazia să învețe și să practice reciclarea (puteți recicla recipiente pentru a pune lumânările), să observe anumite principii fizice, să simtă texturi și mirosuri diferite și să își exerseze creativitatea, alegând cum vor decora lumânările.

     După ce lumânările sunt gata, puteți face și alte experimente (în funcție de vârsta copiilor): ce se întâmplă dacă acoperim lumânarea aprinsă; sau puteți iniția discuții despre importanța luminii, a căldurii, despre cum a fost descoperit focul și cum ar arăta viața noastră dacă acesta ar dispărea.
La finalul unei astfel de activități, pe care vă recomandăm să o faceți împreună, părinți și copii, veți rămâne cu amintiri frumoase, discuții interesante, informații utile și cu lumânări parfumate create chiar de voi.

     Kitul „Candles with a mood” conține tot ce aveți nevoie pentru a crea lumânări: 400 gr. ceara de soia, doua vase pentru lumânări, 5 fitiluri din bumbac cerat, 23 ml de ulei parfumat, 5 gr. de colorant, mini tel, doua cârlige de lemn, decorațiuni, 2 etichete pentru a-ți personaliza lumânarea și instrucțiuni de realizare. Aici (link) găsiți și un video unde puteți vedea cum am folosit noi acest kit. 

    De asemenea, credem că un astfel de kit poate fi un cadou frumos pentru o familie cu copii. Vă asigurăm că nu le veți dărui un simplu obiect, ci le veți oferi ocazia de a face o activitate și de a se bucura de timpul valoros petrecut împreună.

MAI MULTE IDEI DE ACTIVITĂȚI ​

           Dacă însă sunteți o familie care preferă alt gen de activități, vă lăsăm mai jos o listă cu alte idei frumoase. Cu siguranță veți găsi una care să vi se potrivească.
– plimbări în natură;
– excursii de o zi cu trenul sau mașina;
– o ieșire la o înghețată;
– o bătaie cu perne;
– o ieșire la picnic;
– vizita la un muzeu sau la o librărie;
– implicarea copiilor în treburile casnice (șters praful, pus rufele în mașina de spălat, așezat masa etc.);
– vizionarea unui film potrivit pentru vârsta copiilor;
– citirea unei cărți împreună și împărtășirea impresiilor pe marginea cărții;
– o plimbare cu bicicletele într-un loc special amenajat;
– o excursie cu cortul într-un camping;
– câteva ore petrecute părinte-copil, fără frații/surori sau celălalt părinte;
– sortarea împreună a jucăriilor sau hainelor pe care nu le mai folosiți și donarea acestora altor copii/centre;
– o sesiune foto amuzantă

     Dragi părinți, spor la joacă și cât mai mult timp (bine) petrecut alături de copii!

P.S. Pentru mai multe idei de activități urmărește-ne și pe pagina noastră de instagram. Vom posta acolo noi idei. 

  
Untitled design

ANDREEA ȘTEFĂNICĂ

    Sunt soția lui Dragoș și mama lui David și a Iuniei . De mai bine de șase ani încerc să-mi îndeplinesc cât mai bine rolul de părinte pentru acești copii minunați: Tudor, un băiețel isteț și creativ și Iunia , o fetiță delicată și plină de energie. 

    Îmi place să vizitez locuri noi, să adun amintiri și fotografii în albume, să citesc, să scriu și sunt pasionată de radio. Iubesc organizarea iar asta explică cum de reușesc să îmbin toate aceste activități, dar și să petrec timp împreună cu copiii. Cred că cel mai mult îmi place să le cumpăr cărți, să merg cu ei la bibliotecă și să le ofer diverse experiențe de care să-și amintească cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X