Cum ne jucăm cu plastilina?

Cum ne jucăm cu plastilina?

articol scris de Andreea Ștefănică

     După o săptămână plină, în care fiecare a alergat în toate părțile, sâmbătă dimineață i-am chemat pe copii lângă mine și le-am propus să ne jucăm. Să ne jucăm împreună. Și nu doar atât: să ne facem singuri propriile materiale de joacă. Am improvizat un spațiu de lucru, am scos kitul de plastilină de la Tzuby Toys și am lăsat curiozitatea și imaginația să-și facă treaba. 

     Kitul de plastilină de la Tzuby Toys conține 10 pungi a câte 200gr cu mix de plastilină, esențe parfumate, confetti naturale și accesorii de modelat atractive pentru cei mici. Totul este natural, așadar nu există niciun pericol pentru cei mici din acest punct de vedere. 

 

 Mărturisesc că eu nu sunt deloc creativă și îndemânatică (poate o explicație ar fi și că plastilina din copilăria mea era de proastă calitate și o vedeam doar la grădiniță), dar hei, cine spune că trebuie să fii artist ca să te joci cu plastilina? Partea cea mai bună la jocul cu plastilina nu este doar rezultatul final, ci și toate abilitățile care se formează și se antrenează în timpul jocului. Amintesc aici doar câteva dintre avantajele jocului cu plastilina: 

Dezvoltarea motricității fine

Probabil una dintre cele mai bune metode de a-l ajuta pe un copil să lucreze la motricitatea fină este jocul cu plastilina. Kitul de la Tzuby Toys oferă mai multe oportunității de exersare a motricității: de la desfacerea plicului, la amestecarea prafului cu apa și până la modelarea efectivă. Un copil care este încurajat să modeleze va deveni mai atent la detalii și va avea musculatura degetelor pregătită pentru etapa scrisului.

Relaxarea

Cine nu are nevoie de puțină relaxare și deconectare de la cotidian? Joaca liberă este un bun moment în care copiii (și părinții) se pot descărca de emoțiile negative de peste zi. Poate nu toți părinții sunt dispuși și disponibili să se joace „de-a v-ați ascunselea” prin casă cu copiii, dar o oră de modelaj cu plastilină în jurul unei mese poate fi foarte distractivă și relaxantă pentru toată familia.

Atenția și concentrarea

Dacă ne dorim să exersăm capacitatea de concentrare a copiilor noștri, lăsăm deoparte orice device și stimul care ne-ar putea întrerupe, ne luăm setul de plastilină și încercăm să modelăm un animal sau un obiect. Copiii vor căuta să-și aducă aminte cum arată acel animal/obiect în realitate și îl vor reproduce. Un lucru important pe care l-am auzit de când sunt mamă este să nu întrerup copilul dintr-o activitate pe care o face, pentru că în acele momente el se concentrează, iar această capacitate este foarte necesară în toate etapele vieții.

Cum ne-am jucat noi?

Și acum să revin puțin la timpul nostru de joacă de sâmbătă. Copiii au ales, fiecare, câte o culoare de plastilină din kitul de la Tzuby Toys pe care vrut să o facem și ne-am pus pe treabă. Am luat un bol în care am pus conținutul unui plic, am turnat câte puțină apă și am amestecat până am ajuns la textura și consistența dorită. Simplu și de efect. 

Celor mici le place să creeze, să facă lucruri cu mâinile lor și să se bucure apoi de rezultat. Băiatul meu și-a făcut, printre altele, și un inel din plastilină pe care l-a lăsat să se întărească. Și acum îl păstrează pe pervazul ferestrei de la camera lui. 

Joaca noastră a durat aproape două ore, copiii și-au adus și alte forme pentru modelat, au luat ustensile de la bucătăria de jucărie și au creat fel de fel de modele. După ce am terminat, am luat plastilina creată, am învelit-o într-o folie de plastic și am pus-o în frigider. A doua zi copiii au vrut să vadă dacă se mai pot juca cu plastilina făcută de ei și dacă o mai pot modela la fel de ușor. Surpriza a fost una plăcută: plastilina de la Tzuby Toys se păstrează foarte bine așa că a mai urmat o sesiune de joacă. 

Dragi părinți, dacă sunteți în căutare de activități noi, educative și distractive pentru copiii voștri, un kit de plastilină este o idee foarte bună. În după amiezile lungi de toamnă târzie și de iarnă rece, puteți petrece un timp relaxant alături de cei mici creând fel de fel de forme din plastilină. Și cine știe? Poate veți descoperi hobbyuri și talente neștiute.

Untitled design

ANDREEA ȘTEFĂNICĂ

    Sunt soția lui Dragoș și mama lui David și a Iuniei . De mai bine de șase ani încerc să-mi îndeplinesc cât mai bine rolul de părinte pentru acești copii minunați: Tudor, un băiețel isteț și creativ și Iunia , o fetiță delicată și plină de energie. 

    Îmi place să vizitez locuri noi, să adun amintiri și fotografii în albume, să citesc, să scriu și sunt pasionată de radio. Iubesc organizarea iar asta explică cum de reușesc să îmbin toate aceste activități, dar și să petrec timp împreună cu copiii. Cred că cel mai mult îmi place să le cumpăr cărți, să merg cu ei la bibliotecă și să le ofer diverse experiențe de care să-și amintească cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X